De vele factoren voor succes

Multi-factor ETF's bieden een alternatief voor single-factorbeleggen.

Beleggers weten al tientallen jaren dat bepaalde kenmerken van aandelen, die bekendstaan als factoren, een aanwijzing voor de relatieve prestaties kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat factoren in verschillende mate beter presteren dan de markt als geheel, over verschillende tijdsperioden en regio's. De bekendste factoren zijn Value, Size, Momentum, Quality, Dividend Yield en Low Volatility.

Factorbeleggen is mogelijk door een of meerdere factoren te kiezen als basis voor de lange termijn. Of door van tijd tot tijd van factor te wisselen. Uit onderzoek blijkt dat het niet altijd makkelijk is om de timing en rotatie van factoren het gewenste resultaat te laten opleveren.

Multi-factor ETF's bieden een alternatief voor enkelvoudig factorbeleggen. Deze streven ernaar om het portefeuillerendement te verbeteren en tegelijkertijd door diversificatie over verschillende factoren de risico's te verlagen. Met deze benadering delegeren beleggers de factorallocatie in feite aan het mechanisme van de onderliggende index. Dit is ideaal voor beleggers die op een eenvoudige manier op factoren willen inzetten, en dat met een lager actieve risico dan bij beleggen in afzonderlijke factoren.

UBS biedt een multi-factoroplossing gebaseerd op de MSCI USA Select Factor Mix Index. De index belegt met een gelijke weging in zes van de gebruikelijke aandelenfactoren: Value, Size, Momentum, Quality, Dividend Yield en Low Volatility. In een back-test, en in de periode van ruim een jaar waarin de index nu bestaat, leverde de portefeuille een extra rendement en een vrij stabiele prestatie.

We nodigen u uit om de meest recente uitgave van ons 'On Track' Magazine te downloaden. Hierin vindt u informatie over factorbeleggen in aandelen, details over deze en andere oplossingen en een nadere blik op de wereld van indexbeleggingen.

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.